Pri príprave našej letnej edície bola predstava od začiatku jasná. Prepojiť chuť našich klasických
masiel s lahodným kokosom a sviežou chuťou exotického ovocia. Prvá možnosť bola nájsť čo
najprírodnejšiu ovocnú arómu. Našťastie sme sa s tým neuspokojili a našli sme spôsob, ako do našich
krémov dostať reálne ovocie.
Počuli ste už o zázračnom procese zvanom lyofilizácia?
Tento pojem znie možno komplikovane až laboratórne. Rozhodne sa ho však netreba báť. Práve
naopak – je to dokonalý spôsob ako zachovať v ovocí či zelenine všetky vitamíny, minerály,
antioxidanty a nutričné hodnoty . Za zmienku stojí aj skutočnosť, že sa počas spracovania
nepresiahne teplota 42 ˚C a teda si potraviny udržia RAW kvalitu.
Ako prebieha proces lyofilizácie?
1.) Prvým krokom je zmrazenie až do teploty -100˚C.
2.) Následne sa pomaly zvyšuje teplota a znižuje tlak. Sublimuje sa tiež
vodná para, ktorá by mohla ovocie potrhať.
3.) Absolvuje sa druhá časť sušenia pre väčšie kúsky ovocia.
Po tejto fáze v surovinách ostáva už len 1-4% vody.
Zjednodušene povedané – ovocie sa vysuší mrazom. Lyofilizované ovocie takto stratí značný podiel
svojej váhy, nestratí však nič zo svojich zdraviu prospešných látok.
Na našu letnú edíciu sme sa teda rozhodli použiť práve takto spracované ovocie, ktoré bolo následne
rozomleté do jemného prášku, pre čo najlepšiu homogenizáciu s našimi orieškovými krémami.
A tak vám dnes môžeme s radosťou ponúknuť letnú edíciu krémov, ktorá okrem orechov obsahuje len
skutočný ananás či mango.